Hoe maak ik een goed vuur voor mijn Ofyr?

Lees hier alles over het beste hout en de beste manier om het aan te steken.

Beste hout om te gebruiken

De voorkeur gaat uit naar beukenhout omdat het dikke houtskool wordt. Essenhout werkt ook goed.

Het ideale formaat voor de houtblokken is ongeveer 10 x 30 cm. Het is af te raden om grotere blokken hout te gebruiken. Deze hebben de neiging snel vuur te vatten, maar branden over het algemeen niet goed op vanwege het gebrek aan ruimte voor zuurstof in de kegel.

Je gebruikt best hout zonder schors en je kan dit best opslaan in een ruimte met minder dan 15% luchtvochtigheid.

Voor een avondje koken (4 tot 5 uur) heb je gemiddeld ongeveer twee Ofyr houttassen van elk ongeveer 50 liter nodig, afhankelijk van de buitentemperatuur en de weersomstandigheden.

Het vuur aansteken

Stapel de blokken hout twee op twee, alsof je een blokhut bouwt, met de schorskant naar buiten gericht om rookvorming te voorkomen.

Je kan rookvorming bij het aansteken van het vuur of bij het toevoegen van nieuw brandhout grotendeels voorkomen door gebruik te maken van de Ofyr Buffadoo blaaspijp, waardoor het nieuwe hout vrijwel onmiddellijk vuur vat.

De buitentemperatuur speelt een belangrijke rol bij de tijd die nodig is om de kookplaat goed op te warmen. Deze tijd kan variëren tussen 25 en 30 minuten in de lente en zomer tot 45 à 60 minuten in de herfst en winter.

Het is belangrijk om een kleiner vuur aan te maken gedurende ongeveer 30 minuten, zodat de kookplaat zich goed kan zetten. Zodra de kookplaat echt goed is opgewarmd, besprenkel je hem met olijfolie en wrijf je deze in over de gehele plaat met een theedoek. De olijfolie vermengt zich met de fabrieksolie, waardoor het gemakkelijker is om deze te verwijderen. Herhaal dit proces 2 tot 3 keer.